Doprava ZDARMA nad 3000 Kč. Vrácení a případná výměna je na nás.

0

Váš košík je prázdný

03 červenec 2019 2 min read

“Pokud jediným nástrojem, který máte po ruce je kladivo, máte sklon vidět každý problém jako hřebík.” Abraham Maslow

Převažující paradigma v podologii je vidět dysfunkční ploché chodidlo s nízkou klenbou a rigidní chodidlo s vysokou klenbou jako dva oddělené problémy s různými příčinami. Nicméně obvyklé řešení je stejné… ortopedické vložky. A to i přesto, že není žádný důkaz o dlouhodobém prospěchu nošení ortopedických vložek. Ve skutečnosti mají dysfunkční chodidla s nízkou i vysokou klenbou stejný původ v oslabené struktuře přednoží (ve tvaru boty), jejím přetočení (MacConaill, 1945) a z toho plynoucí nestabilitě. Přečtěte si více v první a druhé části této série.

Vysoká tuhá klenba – vybočené chodidlo ve tvaru boty

 

Prsty ve špatné pozici a přednoží ve tvaru bot tvoří nestabilní základnu. Při chůzi, když spočívá váha na přednoží, musí tuto nestabilitu kompenzovat činnost svalů. Pokud jsou svaly dostatečně silné, aby překonaly vzniklé zatížení (125–250 % tělesné hmotnosti při chůzi resp. běhu), vnější rotace kyčle a supinace (rotace chodidla ven) zadní části přednoží vytváří vysokou tuhou klenbu a omezenou hybnost kotníku (Manoli a Graham, 2018). Toto nestabilní chodidlo a kotník špatně tlumí dopady a často dochází k únavovým zlomeninám a vymknutí kotníku (Williams, McClay a Hamill, 2001). S přibývajícím věkem a/nebo váhou svaly ztrácí sílu kompenzovat nestabilitu přednoží ve tvaru boty.

Plochá vpadlá klenba – vbočené chodidlo ve tvaru boty

Prsty ve špatné pozici a přednoží ve tvaru bot tvoří nestabilní základnu. Při chůzi, když spočívá váha na přednoží, musí tuto nestabilitu kompenzovat činnost svalů. Pokud jsou svaly příliš slabé a nepřekonají vzniklé zatížení (125–250 % tělesné hmotnosti při chůzi resp. Běhu), zadní část chodidla a celá spodní části dolní končetiny se zhroutí dovnitř. Postupem času tento pohybový vzorec při zátěži a zhroucená klenba naruší měkké tkáně chodidla, což vede k dysfunkční ploché vpadlé klenbě a zranění kolene (Williams, McClay a Hamill, 2001).

Výšku klenby určuje rotace zadní část přednoží (MacConaill, 1945; Sarrafian, 1987), která zase vychází ze schopnosti svalstva kompenzovat nestabilitu přednoží. Nestabilita vzniklá v důsledku oslabené struktury chodidla (ve tvaru bot) je základní příčinou vysoké tuhé i ploché vpadlé klenby. Abychom se tomuto problému vyhnuli, je třeba obnovit funkční strukturu nohy. Náprava je snadná:

  1. Nosit boty tvarované podle chodidel (funkční obuv) s dostatečným prostorem, aby se mohly prsty i celé přednoží roztáhnout do šířky.
  2. Zatěžovat chodidla vlastní vahou, aby se obnovil funkční tvar chodidel.

Funkční obuv Joe Nimble je založena na tomto konceptu a dalších vědeckých poznatcích.

Odkazy:

  • MacConaill, MA. The postural mechanism of the human foot. Proceedings of the Royal Irish Academy, Section B: Biological, geological and chemical science. 1945; 50: 265-278.
  • Manoli, A and Graham, B. Clinical and new aspects of the subtle cavus foot: a review of an additional twelve year experience. Fuss and Sprunggelenk. 2018; 16: 3-29.
  • Sarrafian, SK. Functional characteristics of the foot and plantar aponeurosis under tibiotalar loading. Foot and Ankle. 1987; 8(1), 4-18. 
  • Williams, DS, McClay, IS, Hamill, J. Arch structure and injury patterns in runners. Clinical Biomechanics. 2001; 16: 314-347.