Doprava ZDARMA nad 3000 Kč. Vrácení a případná výměna je na nás.

0

Váš košík je prázdný

10 květen 2019 2 min read

V biologii je vše předmětem zákonů fyziky a chemie, vše vzniklo přirozeným výběrem evoluce.“ E. O. Wilson (1998)

Nespornou zákonitostí biologie je, že forma určuje funkci. Funkcí nohy je poskytovat stabilní oporu. Z jednoduchých principů fyziky vyplývá, že široká základna vytváří stabilitu, takže funkční chodidlo by mělo být široké. Zjednodušeně pokud má chodidlo fungovat jako chodidlo, musí si zachovat svůj přirozený tvar.

Funkční tvar chodidla je narušen botami, které nemají tvar funkčního chodidla. Hoffman (1905) byl první, kdo dokázal, že chodidla tradičně bosých lidí se vytvarovala podle fyzikálních zákonů zajišťujících stabilitu, tj. mají výrazně roztažené prsty a široké stabilní přednoží. Poukázal také na rychle působící negativní dopad konvenční obuvi na tvar chodidel a to již za pouhých šest týdnů jejich nošení (obrázek 1: Typický tvar tradičně bosého chodidla (vlevo); původní otisk chodidla teenagera (B) a po šesti týdnech nošení konvenční obuvi (A)).

Nová srovnávací studie Indů chodících naboso a Číňanů nosících konvenční obuv ukázala zásadní změny na chodidlech (Shu a kol., 2015) (obrázek 2: Průměrný tvar chodidla 196 Číňanů nosících boty a 168 bosých Indů ukazuje významné rozdíly ve tvaru chodidla a rozestupu prstů.)

 

Shine (1965) prokázal, že deformovanost chodidel se zhoršuje s počtem let nošení obuvi a nedávná studie na identických dvojčatech (Munteanu a kol., 2017) potvrdila, že jediným faktorem způsobujícím deformaci chodidel byla doba strávená v konvenční obuvi. Obě zjištění jsou v souladu s Wolffovým zákonem o přizpůsobení kostí vystaveným silám (Wolff, 1892). Stejný zákon říká, že za vhodných podmínek (dostatečný prostor) může být funkční tvar chodidel obnoven. Knowles (1953) tento poznatek potvrdil kompletní obnovou funkčního tvaru chodidel po dvou letech nošení bot vyrobených s ohledem na jejich přirozený tvar (obrázek:

Rentgenový snímek deformovaných chodidel v konvenčně tvarovaných botách (vlevo) a po dvou letech nošení funkčních bot přirozeného tvaru (vpravo)).

Deformovaný tvar chodidel způsobený konvenční obuví je v současnosti nejrozšířenější a vychází z něj řada dalších dysfunkcí chodidla. Náprava je snadná:

  1. Nosit boty tvarované podle chodidel (funkční obuv) s dostatečným prostorem na to, aby se mohly prsty i celé přednoží roztáhnout do šířky.
  2. Zatěžovat chodidla vlastní vahou, aby se obnovil funkční tvar chodidel.

Funkční obuv Joe Nimble je založena na tomto konceptu a dalších vědeckých poznatcích.

Odkazy:

  • Hoffman, P., Conclusions drawn for a comparative study of the feet of barefooted and shoe-wearing peoples. J Bone Joint Surg. 1905; 3: 105-136.
  • Knowles, F.W., Effects of shoes on foot form: An anatomical experiment. Med J Aust. 1953; 1: 579-581.
  • Shine, I.B., Incidence of hallux valgus in a partially shoe-wearing community. Br Med J. 1965; 1: 1648-1650.
  • Shu, Y., et al., Foot morphological difference between habitually shod and unshod runners. PLoS ONE. 2015; 10: e0131385
  • Wilson, E.O. Consilience: The unity of knowledge. New York: Vintage Books; 1998.
  • Wolff J. (1892). Das Gesetz der Transformation der Knochen. Berlin: A Hirschwald.