Doprava ZDARMA nad 3000 Kč. Vrácení a případná výměna je na nás.

0

Váš košík je prázdný

01 červenec 2018 1 min read

„Mocné duby z malých žaludů rostou.

Nesporným zákonem biologie je, že tvar následuje ale i určuje funkci. Chodidlo má fungovat jako přizpůsobivá a stabilní opěrná báze. Funkční chodidlo by proto mělo mít dynamickou flexibilitu, tj. mělo by se umět (plynule) stáhnout a zase roztáhnout, a také zploštit při zatížení (čímž se vytvoří širší báze). U chodidla bez strukturálních omezení by se tato funkce měla rozvíjet dle biologických zákonů. Nejnovější studie toto tvrzení podporuje.

Aibast a kol. (2017) porovnával sílu chodidla a funkci klenby u keňských adolescentů, kteří chodí běžně naboso, a těch, kteří chodí obutí, s přihlédnutím k věku, hmotnosti a pohlaví. Zaznamenávala se i fyzická aktivita.

Bosí adolescenti měli pružnější klenby a silnější chodidla než obutá skupina. Navzdory vyšší fyzické aktivitě u bosých dětí neexistovalo žádné jiné spojení se strukturou chodidla a její funkcí, což naznačuje, že jediným rozdílem mezi skupinami byla obuv.

Sílu a pružnost chodidla rozvinutou u adolescentů, kteří běžně chodí naboso, lze tedy přisuzovat zákonům biologie. Nicméně žít ani vyrůstat naboso není ve většině západních zemí reálné. Obuv, která respektuje strukturu a funkci bosého chodidla, je jedinou životaschopnou alternativou, jež podporuje jejich přirozený rozvoj.

Odkazy:

  • Aibast, H et al. (2017). Foot Structure and Function in Habitually Barefoot and Shod Adolescents in Kenya. Current Sports Medicine Reports, 16(6), 448-458.